Správné stravování může snížit rizika menopauzy

Vyhnout se rizikům menopauzy a klesajícího množství ženského hormonu v organismu může každá žena i správným životním stylem. S prevencí však musí začít alespoň ve čtyřicítce. Důležitý je také způsob stravování.

Složení stravy ve velké míře rozhoduje o vývoji zdravotního stavu. „Více než 70 procent žen ve středním věku má díky stylu stravování nadváhu až obezitu, stejný počet má zvýšenou hladinu cholesterolu a polovina zvýšený krevní tlak. A všechny tři rizikové faktory má téměř třetina ženské populace po čtyřicítce,“ říká Jana Jurkovičová z Ústavu hygieny Lékařské fakulty UK v Bratislavě. U většiny se kilogramy ukládají zejména v břišní dutině, kde tuk zhoršuje funkci vnitřních orgánů.

Chyby české kuchyně
„V období hormonálních změn si žena musí dávat ještě větší pozor na to, co a kolik zkonzumuje. Kilogramy jí přibývají ještě rychleji než v mládí,“ upozorňuje odbornice.

Chybou slovenské kuchyně je zejména to, že upřednostňuje těžko stravitelná smažená jídla, mastné druhy masa s vysokým obsahem tuku, omáčky, zapražené polévky, pekárenské výrobky z bílé mouky a moučníků. Škodí také konzervované výrobky, sladkosti a slazené nealkoholické nápoje.

Matka ovlivní celou rodinu
Chce-li žena uchovat co nejdéle svůj srdečně-cévní systém v dobré kondici, měla by změnit stravování co nejdříve. Ovlivní tím i výživu své rodiny a chrání i její zdraví.

„Přeorientovat se je třeba na rostlinné tuky, libové drůbeží maso, tučné mořské ryby, což obsahují polynenasycené mastné kyseliny podstatné pro prevenci ateriosklerózy,“ radí lékařka. „Zařadit je třeba ořechy, celozrnné výrobky pro obsah vlákniny, mléčné výrobky i luštěniny pro minerály, sója například obsahuje fytoestrogeny, a hodně ovoce a zeleniny pro přísun vitamínů.“

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram